En stjerne i Albertslund

Dogan Polat er formand for det særlige udvalg vedr. byudvikling, og i oktober 2019 indgik Albertslund Kommune og Freja ejendomme en samarbejdsaftale om udviklingen af Fængselsgrunden.

Rejsen mod en ny bydel i Albertslund har dermed taget sin begyndelse og området skal åbnes op.

Hvad der før var gemt for omverden skal nu synliggøres, åbnes og udvikles – verden skal lukkes ind og fremtidens ”Fængselsgrund” skabes. En ny epoke i Fængslets historie skal således til at tage sin begyndelse.

Første skridt på rejsen er arbejdet med at indfange områdets kernefortælling eller måske nærmere, hvilke identitet vi ønsker at sætte som en del af rammen for transformationen af området fra lukket land til åbent byrum.  Det er vigtigt at arbejde med, fordi det betyder noget for ejerskabet og de historier og projekter, som binder sig til området i fremtiden.   Kernefortællingen skal bl.a. bruges i arbejdet med en masterplan for området, hvor den omsættes til konkrete bud på, hvordan området kan se ud i fremtiden samt i den fremadrettede kommunikation om udviklingen.

Kernefortællingen
Centralt beliggende tæt på station, bycenter og kulturinstitutioner ligger en særlig arkitektonisk stjerne – nemlig det tidligere Vridsløselille Fængsel.

Det blev bygget på bar mark i 1859 og blev billedet på en ny epoke i det danske fængsels- væsen, hvor der var rum for håb og tro på menneskelig forbedring. Og samtidig blev det afsættet til en by. Med embedsboliger, købmand, slagter, posthus og trinbræt, der skabte forbindelse til København og Roskilde.

Siden har mange skæbner, begivenheder og dramaer udspillet sig på stedet, og det knap 16 ha. store område rummer en helt særlig historie og stemning fra det 160 år lange liv, det har levet.

I dag står store flotte gamle træer rundt om på grunden og minder os om, at det har været et område i isolation. Fortællingerne minder os om arbejderbevægelsens grundlæggere Pio, Brix og Geleff, der måtte afsone deres straf ovenpå Slaget ved Fælleden.  Fortællingerne favner også fantastiske arbejdsfællesskaber, skøre flugtforsøg og fremsynet selvforsyning og nye standarder for byggetekniske indvindinger med rindende vand og eget gasværk. Den grønne port er blevet et ikon og minder os om Egon Olsen, der i 13 Olsen Banden-film er blevet lukket ud – og lukket ind igen efter mislykkede kupforsøg. Man kan nærmest se ham for sig æde sin gamle hat og sluge sin sure cigar i bar ærgrelse.

Men nu er der ikke flere, der skal have sin straf i Vridsløselille Fængsel. Den lukkede og isolerede tid er forbi. Nu skal området åbnes op. Hvad der før var gemt for omverdenen skal synliggøres, åbnes og udvikles – verden skal lukkes ind og fremtidens fængselsområde skabes.

En ny epoke i fængslets og Albertslunds historie skal til at tage sin begyndelse…

JKJ


Borgmesteren på Facebook

Arrangementer mv,

<< jun 2024 >>
MTiOToFLS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tidligere nyheder

Få indflydelse på hvordan Albertslund skal udvikle sig fremover:

Meld dig ind i Socialdemokratiet i Albertslund.

Kontingent:

Årligt: kr. 500,00 kr.
Halvårligt: 250,00 kr.

Hvis du er fyldt 65 år, kan du få nedsat kontingent:

Årligt: 250,00 kr.
Halvårligt: 125,00 kr.

Du kan tilmelde kontingentbetalingen til BetalingsService.