Om få dage tager vi afsked med et begivenhedsrigt 2014 og siger goddag til et nyt år.
Vi kan se frem til, at det nye sundhedshus og plejecenter står færdigt i slutningen af 2015. Stilladser og håndværkere vil blive skiftet ud med sundhedspersonale og borgere. Også på Vridsløselille Statsfængsel er der snart skiftedag; Kriminalforsorgen flytter ud med udgangen af 2016. Vi går allerede i 2015 i gang med at udvikle den nye bymidte, som omfatter fængslet, den nordlige del af Roskildevej, Hyldagergrunden, kongsholmområdet og Albertslund Centrum.
72 nye almen bolig plus boliger vil danne rammerne om nyt liv og fællesskab ved Stensmosevej til efteråret. Nye energirenoveringer vil fortsætte den fornyelse af Albertslund Syd, vi gennem flere år har arbejdet med.
2015 bliver således også et år, hvor byens udvikling er i højsædet og byens fællesskab er et nøgleord.
Albertslund er designet til børn
I 2014 fejrede Børnefestugen i Albertslund 30 års jubilæum. Børnefestugen illustrerer den fantastiske børnekultur vi har i vores by. Børnefestugen gør det helt tydeligt, at Albertslund i børnehøjde er noget helt specielt.
Kommunalbestyrelsen er i gang med en ny visionsproces med overskriften “Albertslund – byen designet til børn”. Med visionen griber vi ud efter fremtiden. Hvad er det for en by vi drømmer om? Det er den by, vi skal arbejde mod.
Med det brede udbud af kultur- og fritidstilbud som Musikskolen og Vikingelandsby, det unikke stisystem, tætte boligområder, 16 gode daginstitutioner og fire skoler med stort potentiale, økologisk kost og skoven i baghaven er Albertslund designet til børn og deres familier.
Det har 2014 også været et levende bevis på. Med to fantastiske boldspilsstævner i de grønne rammer omkring Stadion, hvor over 25.000 tusinde børn med deres forældre og frivillige ledere fra hele landet fik udlevet deres passion for håndbold og fodbold. Og Friluftsbadet Badesøen rutsjede derud af med en ny vandrutsjebane og over 75.000 besøgende. Foreningernes Dag var traditionen tro velbesøgt og skød i år Vestegnens Kulturuge i gang. En kulturuge der bl.a. bød på friluftskoncert, børnejazz og teater. I Albertslund og på hele Vestegnen.
Tager ansvar for fremtiden
Børnene er vores fælles fremtid. I Albertslund tager vi ansvar for fremtiden, fordi børnene skal have gode rammer og mulighed for at få deres potentiale udfoldet.
På skolerne er medarbejdere og skoleledere i fuld gang med den nye skolereform til gavn for vores børn. De skal trives i skolen og blive så dygtige som muligt. Vi skal arbejde videre med at få idéerne og målene med skolereformen til at gå op i en højere enhed lokalt. Det er en opgave, jeg er sikker på, at lærere, pædagoger, elever, forældre, ledere og politikere kan løfte.
Vi tager også ansvar for fremtiden, fordi vi tager miljøet og klimaet alvorligt i Albertslund.
Og vi lykkes med vores miljøarbejde. Det så vi blandt andet i årets grønne regnskab, hvor vi som den første kommune i landet har nået målet for reduceret vandforbrug; albertslunderne bruger nu under 100 liter vand pr. døgn. Det er godt gået – lad os fortsætte med at tænke over vores vandforbrug og miljøbelastning i det hele taget.
De næste ti års energirenoveringer af de almene boliger i Albertslund vil udover at omdanne byen kunne ses i fremtidens grønne regnskaber. CO2-udledningen fra byens boliger vil i takt med energirenoveringerne falde.
Lys over byen
Nytårsnat vil himlen over byen lyse op, når vi sender fyrværkeri til vejrs med ønsket om et godt nytår.
Lyst op har også Albertslund i 2014. Ikke mindst med vores nye laboratorium for fremtidens lys, der blev etableret i Hersted Industripark. Det har skabt opmærksomhed langt udover kommunens grænser – CNN, New York Times og Taiwan TV er bare eksempler på de medier, der har været forbi og gjort verden opmærksom på Albertslund som byen, der udvikler fremtiden lys. Det er et godt eksempel på, hvordan byudvikling og miljøansvar går hånd i hånd.
Lyslaboratoriet fik i 2014 KL’s Innovationspris i skarp konkurrence med 53 andre innovationsprojekter.
Det kan vi godt være stolte af. Det tiltrækker forhåbentlig nye virksomheder til byen og skaber arbejdspladser.
Sammen om udviklingen
Med DOLL griber vi således ud efter fremtiden sammen med andre – bl.a. med Gate 21, DTU og en lang række virksomheder.
Jeg og Kommunalbestyrelsen prioriterer borgernes deltagelse i udviklingen af byen højt. I 2014 er det blandt andet kommet til udtryk omkring skolereformen med en skolerigsdag og den igangværende visionsproces, hvor borgere har spillet en aktiv rolle. Og som altid med en aktiv brugergruppe, senest i forhold til nye affaldsordninger.
Den lyst til at engagere sig i byen håber jeg fortsætter og gror i fremtiden. På den måde kan vi sammen styrke de små og store fællesskaber i vores by, så vi først og sidst slår ring om vores fælles fremtid: Børnene.
Godt nytår.
Med venlig hilsen
Steen Christiansen
Borgmester