Af borgmester Steen Christiansen.
Krigens brutalitet er uomtvistelig. Dagligt ser vi konsekvenserne af Ruslands angreb på Ukraine. Menneskelige omkostninger af ufatteligt omfang. Det kan være svært at bære. Billeder af de ukrainske civile og soldater, som er indespærret på stålvalseværket i Mariupol sætter sig i sind og følelser med stor styrke.
Krigen gør også noget andet. Det sætter lys på den hverdag, som er så vigtig.
KRIGSKAFFE
På Twitter følger jeg er en kvinde, der bor i Kyiv. Yaroslava hedder hun. Yaroslava har lavet en tråd – små fortællinger om sin hverdag. Warcoffee – krigskaffe – hedder den slet og ret. Og hver dag lægger hun billeder ud af sin udsigt fra lejligheden, så vi alle kan se, at der er fredeligt – lige nu.
Hun fortæller, om sirenerne har lydt. Sine planer for dagen – og opdaterer i løbet af dagen.
Sidste weekend fortalte Yaroslova om familiens tur til en anden del af Ukraine for at fejre påske.
Og indimellem opfordrer hun sin følgere til at fortælle om, hvad vi gør lige nu – der hvor vi er midt i vores hverdag. Næsten 100.000 følger hende. På den måde sker der en international udveksling af hverdage.
Og i virkeligheden burde tråden jo hedder ”peacecoffee” – fredskaffe – for det handler om fred: at mennesker over hele verden fortæller om det, som betyder noget for os: Hus, job, naturen, familie og venner. Det er det, som alle drømmer om: Det gode liv – en drøm som dybet set er en fredsbevægelse.
I det seneste nummer af DSU’s medlemsblad er en ung læserbrevsskribent – Ingrid Kjærgaard – inde på, at det netop er og har været arbejderbevægelsens mission.
GENEROBRE FORTÆLLINGEN
Vi skal som arbejderbevægelse generobre fortællingen om, at vores mål er at give almindelige mennesker et godt liv, skriver Ingrid.
Nøgleordet er generobre. For vi har været der. Fra septemberforliget i 1899 over utallige faglige kampe siden da har fagbevægelsen skabt ordnede forhold for almindelige mennesker. 37 timers arbejdsuge, ferie, ordentligt arbejdsmiljø.
GODE BOLIGER, GODE UDDASNNELSESINSTITUTIONER, GODE KULTURTILBUD
I mange år stod man i kø for at kunne få lov til at leje et af Dansk Folkeferies lækre sommerhuse rundt om i Danmark – skabt af arbejdsbevægelsen, netop fordi ordentlig ferie også er det gode liv.
Det gode liv har også for Socialdemokratiet handlet om gode boliger, skoler, uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner.
En velfungerende hverdag er forudsætningen for, at morgendagen bliver bedre for næste generation.
Vi skal indrette samfundet, så det giver den enkelte de bedste mulige forudsætninger for at leve det, de synes er et godt liv.
Det er præcist det, som den socialdemokratiske dagsorden i Albertslund har handler om siden 1960’erne – og også gør det i fremtiden: Midt i alle diskussioner om højder, trafikafvikling, parkering og meget mere, handler det om at skabe boligområder, hvor mennesker kan leve et godt liv – hver dag.
Tæt på grønne områder og vand. Tæt på gode skoler og dagtilbud. At gøre plads til erhverv og job. At skabe klimavenlig transport, som når vi bidrager til letbanen i Ring 3. Tæt på gode plejeboliger og omsorg, når tiden er til det.
Vi skal insistere på det socialdemokratiske velfærdssamfund – for det er grundlæggende det stærkeste frihedsprojekt for den enkelte og for de grundlæggende værdier, vi som socialdemokrater og samfund tror på.
DET ER DET GRUNDLIGGENDE BOLVÆRK MOD ALVERDENS PUTINER.
Der er krig i Europa.
I 33 år efter Murens fald og Sovjets sammenbrud i 1991 troede vi, at den vestlige, liberale samfundsmodel havde vundet, og alle – i hvert fald til en vis grad – så mulighederne i globaliseringen og den internationale arbejdsdeling, den har medført med mellem Europa og Asien.
Krigens gru rammer først og fremmest ukrainerne. Vi skal selvfølgelig også i Albertslund tage i mod flygtninge og hjælpe dem til rette i vores samfund. Det er en hel fundamental, menneskelig opgave.
Lige så klart er det, at den internationale arbejdsdeling mellem Europa, Asien og den øvrige del af verden er truet. Strukturer som har hjulpet samhandel på vej, men dybest set også har betydet, at vi har besøgt hinanden på kryds og tværs af kloden – og har fået viden om hinandens kultur og samfund.
En viden, som er nøglen til at få stoppet den globale opvarmning. For den kan kun stoppes, hvis USA, Kina og Rusland, Brasilien og Indien er med ombord.
Derfor må krigen stoppes hurtigst muligt – og det kræver internationalt sammenhold, som Europa og USA så stærkt har vist siden d.24. februar. Det skal styrkes. Især i Europa.
Jeg stemmer ja d.1. juni – for vi er nødt til at stå sammen i Europa. Tænk hvis Trump havde været præsident……
Yaroslava er også en del af et hjælpenetværk internt i Ukraine. Flere gange om ugen får hun bestillinger fra nødstedte familier i Ukraine, der har brug for fødevarer. Yaroslava handler så ind i Kiev og sender nødpakker rundt til familierne. Til lyden af sirener og russiske misselnedslag.
Der er håb for Ukraine og Europa. Det håb hedder Yaroslava.