Nyhedsbrev fra Mogens Lykketoft – 1. august 2016

Vi tør ikke tænke på det andet udfald!

Hillary Clinton bliver 8. november valgt til næste præsident i USA, fordi hun har en politik, der er til gavn for landet og for verden!

Det må vi i hvert fald håbe.

Det andet udfald tør vi ikke tænke på.

En amerikansk præsident, der afviser indsats mod klimaforandring, vil slukke håbet om, at FN-aftalen fra Paris i december kan føres ud i livet, og vil sætte en sikker kurs mod global katastrofe for næste generation.

Trumps kombination af mangel på viden, appel til fordomme og ustyrlige temperament kan udløse katastroferne langt tidligere.

Hans metoder og personlige profil ligner noget, som alle historisk kyndige håbede verden blev vaccineret imod efter rædslerne i 1930’erne og 1940’erne.

Hvis han vælges, er vi sikre på flere konfrontationer og konflikter, både ude og hjemme.

Der vil blive udnævnt en ny højesteretsdommer, der kan cementere republikanernes magt ved fortsat at tillade dem at tegne unfair valgkredse til egen fordel og lægge sten i vejen for registrering af bl.a. unge vælgere, der typisk ikke stemmer republikansk.

Angrebsvåbnene vil få lov at flyde rundt i amerikanske hjem og fortsat få blodet til at flyde i amerikanske gader.

Retten til abort vil blive indskrænket.

Det kan være vanskeligt at forstå, at en præsidentkandidat med Trumps holdninger og modvilje mod muslimer, latinamerikanere, sorte, kinesere og kvinder – en mand, der viser foragt for USA’s allierede og beundrer Putin – skulle have en chance for at samle et flertal.

Det er vigtigt at huske, at det kun er godt 4 pct. af amerikanerne, der har støttet Trump ved primærvalgene – og knap 5 pct., der har støttet Hillary.

Mange gange flere skal frem til november og afgøre kampen.

Trump kan kun vinde, hvis det lykkes at miskreditere og tilsvine modparten ved den systematisk kampagne i medierne – og hvis han kan  være sikker på at det stadig kun er halvdelen af de stemmeberettigede, der faktisk lader sig registrere og afgiver deres stemme.

Det er endda sådan, at vi med overvældende sandsynlighed ved, hvilken af kandidaterne, der vil vinde i hver af de 47 stater. Hele valget afgøres i Ohio, Pennsylvania og Florida. Det er der valgkampen føres!

Her i Danmark, hvor langt over 80 pct. stemmer ved folketingsvalg, forstår vi hverken besværet med overhovedet at blive indskrevet som vælger i USA og ligegyldigheden hos den halvdel af befolkningen, der grundlæggende ikke tror det gør nogen forskel af de møder frem i stemmeboksen – enten fordi de tror det hele er et fedt eller fordi de ved at i deres stat er enten det ene eller andet parti så dominerende, at de med sikkerhed ikke har indflydelse på udfaldet.

Mistroen til det herskende politiske system en vigtig drivkraft for Trump blandt dem, der faktisk stemmer. Men mange af hans tilhængere ser ikke, at det er Republikanske parti og de store penges lobbyisme, der har hovedansvaret for at det amerikanske politiske system ikke fungerer til gavn for vælgerflertallet.

Den forrige uge sad Mette og jeg mange aftener og fulgte de to store partiers konventer. Det var spændende, nervepirrende – og meget anderledes end en socialdemokratisk partikongres!

Det var skræmmende at høre talerne hos Republikanerne, og de politiske mål i valgmanifestet er gyselige.

Men det var opmuntrende at en række prominente figurer i partiet –  de to tidligere præsidenter Bush, præsidentkandidat Romney fra 2012 og en række af Trumps modstandere i primærvalgene – faktisk ikke mødte op og støttede ham.

Jeg vover at tro, at mange af de vælgere, der overvejer at støtte Trump, kom på bedre tanker under hans timelange aggressive og negative tale, selv om jeg også ved at der uhyggeligt mange, der hylder ham uanset hvad han siger og gør.

Demokraternes konvent var imponerende koreograferet.

Selvfølgelig med Michelle og Barack Obama absolut i toppen. Sammen med en elskelig, lidt ældet husbond Bill og  sympatiske datter Chelsea Clinton.

Men der var også stærke indlæg af den nuværende vicepræsident Joe Biden og den forhåbentlig kommende Tim Kaine. Der var borgerretsforkæmpere, slægtninge til faldne soldater, politifolk og myrdede sorte, – der var guvernører, generaler og prædikanter og kendte sangere og skuespillere.

Et meget hårdt slag mod Trump kom fra den ærværdige Hr. Kahn, hvis søn faldt som amerikansk soldat i Afghanistan.

Allervigtigst: Bernie Sanders opfordrede til enstemmig opbakning til Hillary Clinton og gøre en stærk indsats for mobilisere sine millioner af tilhængere til ikke lade det bedste blive det godes værste fjende – ikke at tro, at det er ligegyldigt om det bliver Hillary eller the Donald.

Bernie har lettere ved at løfte denne opgave, fordi hans socialdemokratiske valgprogram faktisk har sat stærke aftryk på Demokraternes fælles platform. Hans folk og synspunkter vil blive repræsenteret stærkt under en præsident Hillary Clinton. Det er godt for USA, og godt for demokratiet og fremtiden, at den uhyrlige ulighed og pengenes alt for store magt – sammen med klimasagen – kommer højt op på den amerikanske politiske dagsorden.

Uanset at Demokraternes konvent var nøje gennemtænkt og arrangeret til mindste detalje, så gav det også et overbevisende indtryk af, at de sympatiske og velovervejede mennesker i Amerika er samlet hos Demokraterne. Det var fortællingen om, at selv om man er kritisk over for Hillary Clinton, så har man simpelt hen som ordentligt menneske ikke råd til at være ligeglad med udfaldet 8. november.

Vi holder vejret så længe.

Se nyheder fra mig på facebook, twitter, www.lykketoft.dk og www.un.org/pga


Borgmesteren på Facebook

Arrangementer mv,

<< jun 2024 >>
MTiOToFLS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tidligere nyheder

Få indflydelse på hvordan Albertslund skal udvikle sig fremover:

Meld dig ind i Socialdemokratiet i Albertslund.

Kontingent:

Årligt: kr. 500,00 kr.
Halvårligt: 250,00 kr.

Hvis du er fyldt 65 år, kan du få nedsat kontingent:

Årligt: 250,00 kr.
Halvårligt: 125,00 kr.

Du kan tilmelde kontingentbetalingen til BetalingsService.