Nyhedsbrev fra Mogens Lykketoft – 10. maj 2015

Mogens_Lykketoft_DLBefrielsen fejret – hvad med Europas fremtid ?

Det blev en uge, hvor vi fejrede 70 året for Danmarks befrielse og afslutningen på Anden Verdenskrig i Europa.

Vores statsminister holdt en flot tale i Mindelunden i Ryvangen om aftenen 4. maj, og vi mødte bagefter til reception en række af de gamle +90-årige frihedskæmpere, krigssejlere og danske, der var allierede soldater ved en sammenkomst bagefter. Det var spændende og bevægende.

Det var det også, da veteranerne dagen efter besøgte Folketinget til en mindehøjtidelighed, hvor jeg hyldede dem i en tale.

7.- 8. maj var jeg Danmarks officielle repræsentant ved et kæmpe mindearrangement i Gdansk i Polen, hvor jeg også var med i debat om, hvad Europa har lært de seneste 70 år. I debatten deltog de fleste at præsidenterne fra de østeuropæiske EU-lande, Ukraines præsident, EU’s formand Donald Tusk og FN’s generalsekretær Ban Ki Moon. Vi var alle enige om, hvor vigtigt det europæiske samarbejde er både for vores velstand , demokrati og sikkerhed.

Tilstedeværelsen i Polen – og i Solidaritets hjemby Gdansk – mindede os om, at friheden først kom til Polen 44 år efter freden.

Den aggression fra Rusland, som Ukraine er udsat for netop i disse måneder, stod også skarpt i vores bevidsthed og diskussion.

Sammen med tusindvis af polakker var vi omkring midnat samlede til et vældig manifestation på Westerplatte uden for Gdansk, – dét sted,  hvor Anden Verdenskrig blev startet med Hitler-Tysklands flådeangreb på den polske garnison op i fæstningen. Polens uhyrligt og tragiske krigshistorie blev mindet dramatisk og stærkt. Der var musik, parade og tale af Polen præsident.

Netop efter Gdansk kom det britiske valg. Resultatet er dybt bekymrende for alle os, der netop mener at et stærkt og enigt Europa er et vældigt fremskridt for freden og civilisationen.

Nu må man være bekymret for, at den sejrende konservative statsminister Cameron bliver fange i sit eget spil med EU-modstanden, og fører Storbritannien ud af EU.

Det vil være meget sørgeligt.

Men det er det også, at Labour ikke kunne vinde efter fem år med borgerlig hestekur, der ensidigt og hårdt har ramt de fattige og skærpet de allerede store uligheder i det britiske samfund.

Mange hilsner
Mogens Lykketoft

Se nyheder fra mig på facebook og på  twitter og www.lykketoft.dk


Borgmesteren på Facebook

Arrangementer mv,

<< maj 2024 >>
MTiOToFLS
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Tidligere nyheder

Få indflydelse på hvordan Albertslund skal udvikle sig fremover:

Meld dig ind i Socialdemokratiet i Albertslund.

Kontingent:

Årligt: kr. 500,00 kr.
Halvårligt: 250,00 kr.

Hvis du er fyldt 65 år, kan du få nedsat kontingent:

Årligt: 250,00 kr.
Halvårligt: 125,00 kr.

Du kan tilmelde kontingentbetalingen til BetalingsService.