Nyhedsbrev fra Mogens Lykketoft – 22. november 2015

Mogens-Lykketoft-fotograf-Steen-Brogaard-150x150Terror og frygt – krig og flygtninge

De forfærdelige begivenheder i Paris midt i november skaber frygt, sorg og vrede. Vi hæfter os mere ved dem end de andre og lige så grumme drab på uskyldige mennesker i Tunis, Bagdad, Ankara, i luften over Sinai, i Beirut, Yemen, Mali og Somalia – eller i Nigeria, hvor den allermest morderiske bande findes.

Paris rammer os hårdere, fordi vi kender byen bedre, og føler at det kommer nærmere ind på livet af os, når terroren igen rammer en af Europas hovedstæder. Men sandheden er, at vi er midt i en global kamp, hvor de samme vanvittige og hadefulde grupper slår til mange steder, og hvor bomber alene ikke stopper vanviddet.

Vi vil skabe flere rekrutter til hærene af selvmords-mordere, hvis vi ikke kan dræne jordbunden af udstødning og diskriminering, der gør sunni-stammer i Irak og Jordan og unge arbejdsløse småforbrydere i de europæiske storbyers indvandrerghettoer til lette ofre for voldelige religiøse ekstremister. Det værste og mest urimelige vi kan gøre at rette smed for bager – og blokere for en bedre tilværelse for de mange, der flygter til nabolandene og til Europa – netop på flugt fra disse voldelige ekstremister.

Vi er nødt til at støtte en militær kamp mod det barbariske Daesh – den såkaldte Islamistiske Stat – der er lige så forhadt af det overvældende flertal af verdens muslimer som af os. Og vi satser på en international koalition, der kan fjerne dem fra landkortet, berøve dem deres indtægtsgrundlag og skabe en våbentilstand og fredsløsning mellem alle de andre, der kæmper om Syriens fremtid.

Det kan kun hænge sammen, hvis verden udenom læner sig kraftigt ind over Syrien og sikrer en gradvis udfasning af Assads diktatur, der mere end meget andet har skabt grobunden for Daesh ved sin hensynsløse krig mod sit eget folk. Og der kan kun komme varig fred i Syrien og Irak med styreformer, der – med hjælp udefra – garanterer de etniske og religiøse mindretal fred og medbestemmelse.

Kun da kan flygtningestrømmen vendes. Og den kan kun bremse op, hvis vi fra Europa er villige til at sende massiv hjælp til Syriens nabolande og flygtningene dér og de hjemstavnsfordrevne millioner inde i det syriske ragnarok.

Det er forståeligt, at der lige nu er panik i Europa over den ukontrollerede flygtningestrøm, men sørgeligt at der ikke er nogen, der kan lægge en fælles ansvarlig og anstændig kurs.

Og skade, at vi alt for sent forstod at vi skulle hjælpe i nærområdet, hvis vi ikke selv ville blive nærområde.

Nu griber vi alle til hver vore nationale stramninger i forskellige afskygninger af ondskabsfuldhed fra pigtråd til ydelser, man kun lige kan overleve på.

Den seneste danske lumpenhed er, at Lars Løkke Rasmussen også er løbet fra det beskedne danske tilsagn om at modtage 1000 ekstra flygtninge i samarbejde med resten af EU.

Jeg håber, at mine fæller på Christiansborg kan stå inde for konsekvenserne af de seneste stramninger i flygtningepolitikken, som de så hastigt har accepteret og stemt igennem sammen med regeringen. Frygten og panikken må ikke få os til at svigte respekten for de mest elementære menneskerettigheder.

Den skamløse finanslov

Venstre-regeringen er hæmningsløs i sine hævntogter over de forbedringer i social-, miljø- og arbejdsmarkedspolitik m.v., som blev gennemført under den socialdemokratisk ledede regering de foregående fire år. Næsten alt dette – uanset hvor rimeligt og velbegrundet det var – er skåret ud af regeringens finanslovsudspil for at gøre plads til gaveuddeling til dem, der i forvejen har mest. Læs den meget dystre oversigt i ‘Mandag Morgen’ – klik her.

De endelige aftaler om finansloven mellem Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti gør skandalen endnu langt større:

Der er ikke meget tilbage af den højt berømmede danske model, når man skærer 2.300 kr. i kontanthjælpen til en enlig mor med et barn – 24 pct. ned i levestandard i ét hug.  Det kommer oven på  nedskæringerne for de tilkommende flygtninge, der skaber et på dansk grund hidtil uset dårligt stillet proletariat af voksne og børn.

Regeringen ender også med ikke kun at skære 2,5 men 4 mia. kr. i bistanden til verdens fattigste mennesker og lande – og til FN’s globale indsats. Det Danmark sender ud af landet kryber for første gang nedad mod 0,5 pct. af vores nationalindkomst. Hvorfor? For at gøre en Alfa Romeo 250.000 kr. billigere i indkøb. For at lette folk som jeg med gode indkomster og attraktive boliger for flere tusinde kroner om året i grundskyld. For at gøre det billigere for fars og mors drenge og piger at overtage rige virksomheder. Og for at gøre det billigere for virksomhederne at forurene.

Alt hvad vi i FN prøver at udrette for at mindske fattigdom, ulighed, miljøbelastning og klimaforandring modarbejdes konsekvent ved den nye danske finanslovsaftale. Den suger al kraft ud af dansk udviklingsbistand og lægger en giftpille i glasset for dem, der skal søge at få en global klimaaftale på plads i Paris om et par uger.

Aldrig før i min levetid har vi haft en regering, der så ondskabsfuldt hæmningsløst har arbejdet i retning af større ulighed, mere egoisme og mindre bidrag til at få skabt en bæredygtig fremtid for kloden.

Alt hvad der har været fortalt om Danmark som solidarisk foregangsland søger denne regering og dens højreflertal at nedbryde.

Og tal om løftebrud:

Dansk Folkeparti har brugt de sidste fire år på at fremstille sig selv som den borgerlige garanti for social ansvarlighed med nej til kontanthjælpsforringelser og vækst i ressourcerne til velfærd. De havde stemmerne til at sikre det. De brugte dem ikke.  De svigtede så frontalt deres valgløfter. Man behøver ikke at være meget indsigtsfuld for at se, at Dansk Folkeparti aldrig ville have fået de sidste stemmer til at bringe Lars Løkke Rasmussen til magten, hvis de bare antydningsvis havde fortalt  vælgerne , hvad de ville svigte af løfter og hvad de ville gå med på af indsats for at tage fra de fattige og give til de rige. Ikke engang deres traditionelle gaveuddeling til pensionisterne er blevet til noget i år.

Der er ingen retfærdighed til, medmindre DF knækker halsen på deres fundamentale løftebrud.

Oppositionen har fået en enestående chance for at afsløre hulhed og falskhed i DF’s forsøg på at fremstille sig selv som de fattiges værner.

Brug den med fuld styrke!

Se nyheder fra mig på facebook, twitter, www.lykketoft.dk og www.un.org/pga


Borgmesteren på Facebook

Arrangementer mv,

<< jun 2024 >>
MTiOToFLS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tidligere nyheder

Få indflydelse på hvordan Albertslund skal udvikle sig fremover:

Meld dig ind i Socialdemokratiet i Albertslund.

Kontingent:

Årligt: kr. 500,00 kr.
Halvårligt: 250,00 kr.

Hvis du er fyldt 65 år, kan du få nedsat kontingent:

Årligt: 250,00 kr.
Halvårligt: 125,00 kr.

Du kan tilmelde kontingentbetalingen til BetalingsService.