Kan virksomhederne ikke at få dansk arbejdskraft uden at forringe vilkårene for de ledige?
I tirsdags var jeg til møde i 3F Høje-Taastrup sammen med repræsentanter for afdelingen og hovedforbundet, et par lokale danske arbejdsgivere samt Venstres folketingskandidat og kredsformand.
Mødet var sammenkaldt, fordi virksomhederne havde påpeget problemer med at få anvist arbejdskraft. Venstres kandidat Tina Nedergaard tog straks anledning til at antyde, at det skyldes at det ikke kan betale sig at arbejde, og at der er brug for et såkaldt moderne kontanthjælpsloft og ekstra skattelettelser til dem i arbejde, så afstanden mellem den lave løn og understøttelsen kan blive forstørret.
Men da sagerne kom på bordet på mødet i tirsdags, viste der sig et overraskende stor enighed mellem fagforeningens og virksomhedernes repræsentanter om, at problemet er et andet – nemlig at jobcentrene skal blive bedre til at holde dé kurser, der er brug for, så de ledige kan møde op med de kvalifikationer, virksomhederne har brug for. Det var f.eks. to kurser for kloakarbejdere, der ikke var udbud af, selv om der er brug for flere hundrede mand ekstra i denne type arbejde her i hovedstadsområdet. Man var enige om at gå sammen for at få kursustilbuddene frem. 3F-forbundet opfordrede desuden virksomhederne til at bruge forbundets nye jobformidling, hvor man ofte kender de ledige langt bedre end de gør i jobcentrene.
I virkeligheden var mødet eksemplarisk til at imødegå Venstres urimelige og uanstændige angreb på de lediges ydelser og rettigheder. Vi har ikke brug for at bruge penge på skattelettelser til dem, der er heldige nok til at have et job. Det er meget bedre at bruge pengene på at effektivisere jobcentrene og finansiere de relevante kurser, der er brug for til de ledige. Problemet er ikke at en masse ledige driver den af på dagpenge eller kontanthjælp og prøver at undvige jobtilbud. Vi har ikke nogen forsikring mod arbejde, men imod indkomsttab ved ledighed. Vor arbejdsmarkedssystem skal være stærkt nok til at give de ledige et godt tilbud, de ikke kan afslå, om uddannelse og arbejde. Og selv om man kan finde nogle få eksempler på folk, der prøver at undgå at komme i arbejde, er det uanstændigt at bruge det som argument for at forringe økonomien for mellem et og to hundrede tusinde danskere, der i en periode er tvunget ud i ledighed og ikke har noget større ønske end at få et ordentligt, fast arbejde.
Vi skal hjælpe hinanden med at slå igen på Venstre-folkene, hver gang de fører sig frem med kravet om at uddybe uligheden mellem dem, der er i arbejde og dem, der er sat udenfor.
Det er et væsentligt egnet tema i dén valgkamp, der lige straks kommer op i fulde omdrejninger.
Mange hilsner
Mogens Lykketoft
Se nyheder fra mig på facebook og på twitter og www.lykketoft.dk