Nyhedsbrev fra Mogens Lykketoft

Verden er blevet endnu mere farlig

Sommeren 2014 var varm og dejlig i Danmark, men modbydelig mange andre steder.

Israels voldsomme krig mod Gaza medførte fleste tusinde døde og sårede palæstinensere og enorme ødelæggelser i denne verdens største interneringslejr, hvor 1,8 millioner er stuvet sammen uden muligheder for at tjene til livets ophold – helt afhængige af nødhjælp fra FN. Danmark må endnu engang rykke ud med påtrængende nødhjælp og støtte til at genopbygge.

I Syrien fortsatte den forfærdende borgerkrig, hvor Assad hamrer løs mod sin egen befolkning, mens de vanvittige islamister i ISIS bider sig fast. Nu har de bredt sig som en galloperende kræftsygdom til stor dele af Irak. Danmark er sammen med en lang række lande under USA’s ledelse med til at forsyne kurdere og irakere, så de kan tage kampen op mod denne ny, ekstremt ondartede terrorbevægelse

I Ukraine er en skrøbelig våbenhvile efter måneder, hvor Putin har sendt stadig flere krigere og våben ind for at støtte pro-russiske oprørere og destabilisere det hårdt ramte Ukraine yderligere. Tusinder har mistet livet allerede – deriblandt alle ombordværende på det malaysiske rutefly, der blev skudt ned af oprørerne med deres russiske missilvåben. Putins intervention sker som reaktion på ukrainernes ønsker om samarbejde med EU og opbygning af et fungerende demokrati. Det skaber stor utryghed i hele Europa – og ikke mindst hos vore østeuropæiske allierede. Danmark vil med F-16 fly i Baltikum og soldater på øvelse i øst bidrage til sammenholdet I NATO. Samtidig deltager vi i det fælles pres fra USA og EU med økonomiske sanktioner kan bidrage til at dæmpe den nye, aggressive russiske nationalisme.

EU har mange udfordringer. Ny topfolk til at løfte opgaverne

Kriserne i verden kræver både militære, diplomatiske og økonomiske svar fra EU. Men EU-landene er desuden ramt af arbejdsløshed, nulvækst og stor underskud på finanserne. Det har udløst politisk krise i mange af landene og styrket yderligtgående nationalistiske og fremmedfjendtlige partier.

Der er brug mere fælles handling for skabe flere arbejdspladser her og nu. Det kræver mere tålmodighed med at få finanserne i plus. Men i grunden er ny vækst i beskæftigelsen også den eneste konstruktive vej til at mindske staternes udgifter og øge deres indtægter.

Man må håbe, at den ny kommission under ledelse af Juncker fra Luxembourg, den ny EU-rådsformand Donald Tusk fra Polen og den italienske udenrigschef Federica Mogherini kan formidle et samarbejde med mere gang i. Og at Danmarks nye kommissær Margrethe Vestager kan og vil spille en aktiv rolle her.

Efterårets dagsorden for dansk politik

Med klarhed om regeringens og regeringspartiernes ledelse og et forslag til finanslov fremlagt for 2015 er roller og dagsorden sat for den politiske kamp op til folketingsvalget, der kommer allersenest 14.september næste år.

Regeringen lægger op til en finanslovsaftale med vore parlamentariske støttepartier i SF og Enhedslisten, og der er udsigt til væsentlige løft i den fælles velfærd.

Udspillet om ekstra 5 mia. til sundhedsvæsnet over de nærmeste år imødekommer behovet for en betydelig styrkelse af kræftindsatsen.

Der er stærke røster for at forbedre den sociale indsats. Socialdemokraterne skal på kongressen 20.-21.september behandle et nyt program ’Alle skal med’, der peger på en række initiativer til fordel for de mest svage og udsatte i vores samfund med det formål at bryde de onde cirkler af negativ sociale arv.

Efterårets forhandlinger kommer forhåbentlig også til at handle om bedre vilkår for de mennesker, der har mistet eller mister retten til dagpenge, mens vi venter på en samlet reform af systemet efter valget.

Mens regeringen har fart på velfærdsinitiativerne rumler de borgerlige videre med de velkendte krav om skattelettelse, nulvækst eller negativ vækst i den offentlige service. Men det er ikke den prioritering, de fleste danskere ønsker.

Endelig prøver Venstre i konkurrence med Dansk Folkeparti at skabe ny konflikt om udlændingepolitikken, selv om sandheden er, at der er meget bred enighed henover midten om linjerne i dansk udlændingepolitik.


Borgmesteren på Facebook

Arrangementer mv,

<< jun 2024 >>
MTiOToFLS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tidligere nyheder

Få indflydelse på hvordan Albertslund skal udvikle sig fremover:

Meld dig ind i Socialdemokratiet i Albertslund.

Kontingent:

Årligt: kr. 500,00 kr.
Halvårligt: 250,00 kr.

Hvis du er fyldt 65 år, kan du få nedsat kontingent:

Årligt: 250,00 kr.
Halvårligt: 125,00 kr.

Du kan tilmelde kontingentbetalingen til BetalingsService.